Registrera dig och beställ direkt.

Vår saffran är odlad och skördad för hand av människor som har utvecklat hantverket sedan 700-talet. Inga genvägar, helt naturligt bara de bästa blommorna används. Den finns inte att köpa i butik eller liknande vilket gör produkten helt unik. Självklart är vår saffran helt fri från tillsatser precis som alla våra produkter.

Saffranen säljs både som malen och hel. Utpris till kund: 100 kr/förpackning. Ni behåller 35 kr.

Mald saffran

Förpackningen innehåller 4 st 0,5 gram saffransburkar i transparent återvinningsbar plast med innehållsförteckning och datummärkning.

Den malda saffranen levereras i lådor med 50, 100 eller 200 askar i varje låda.

Hel saffran

En burk innehåller 1,5 gram saffran i transparent återvinningsbar plast med datummärkning. Hel saffran mortlar du tillsammans med lite socker/salt och en vätska strax innan användning för att frigöra smakerna. Du kan använda mjölk eller sprit (t ex rom, cognac eller vodka). Beräkna 2-3 msk. per gram saffran. Marinera pistillerna minst en timme innan bakning.

Den hela saffranen levereras i lådor med 48, 96 eller 192 burkar i varje låda.

Mer om saffran

En av våra mest älskade kryddor till jul är saffran. Denna krydda är oumbärlig för att baka våra älskade svenska lussekatter men också en fantastisk krydda för matlagning. Äkta saffran är mörkt brunröd och priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet. ISO har tagit fram en standard för att kvalitetsmärka saffran, som graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper på laborativ väg, efter dess halt av crocin (färg), picrocrocin (smak), och safranal (doft).

Konsten att odla saffran har funnits länge i Spanien och har gått i arv från far till son i generationer. Saffran är en del av kulturarvet. Att saffran odlats i hundratals år betyder att de personer som plockar och rensar saffranen är mycket kvalificerade och detta bidrar till att slutprodukten blir av högsta kvalitet. Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna.

I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet. Förfalskad saffran är ofta utdrygad med mald gurkmeja (Curcum longa), som bara ger färg, men smakar nästan ingenting alls, eller safflor (Carthamus tinctotius) som torkats och vars färg och form mycket väl liknar saffran.

För att undvika fusk med saffran har EU infört ursprungsmärkning för saffran ifrån Castilla – La Mancha i Spanien. Saffran som kommer härifrån anses nämligen som den främsta i världen. Märkningen ger samma skydd som för de franska vindistrikten och har ett pris som ligger flera gånger högre än den saffran som kommer från andra länder. Produktionen står för mindre än 0,5% av den kommersiella saffran som odlas i världen. Andra länder som odlar saffran är Iran som är absolut dominerande men även Grekland, Italien, Marocko och Afghanistan. Med den stora erfarenhet som finns i Spanien av att köpa in saffran från olika länder så samarbetar vi med de främsta inköparna av saffran som genom generationer har rätt erfarenhet och kan garantera den kvalitet som våra kunder efterfrågar. Vill du vara säker på att få saffran av högsta kvalité så handla av oss på Kryddskafferiet. Vi arbetar nära våra leverantörer med personliga kontakter för att försäkra oss om att vi har den högsta kvaliteten på alla våra produkter.

Kryddskafferiet rekommenderar 10-12 askar/burkar saffran per säljare.